Webkamera fotografering  

Så här ser den ut ToucamPro II ( 840) komplett med ir filter och adapter.

Trots att jag inte kommit i gång riktigt med fotografering med denna kameran så skriver jag ner några rader om denna modell.

Att mitt val föll på denna modellen berodde främst på att det finns så många nöjda användare på gamla modellen 745.

Sen är den extremt lätt att sätta adapter på. Ska du ha en webkamera till att fotografera  ljussvagare objekt finns det dock bättre modeller.

För att få till bra planetbilder så är det betydligt viktigare att kameran kan  många bilder på kortare tid. Denna ska klara av 60 bilder per sekund. Upplösningen är1.2Megapixlar( 1280*960) vid snabbshot och vid video 640 *480  VGA

enligt uppgifter på nätet ska denna kameramodellen vara identisk med den gamla innanför skalet.

 

Så här ser den ut med orginallinsen på. Denna är mkt enkel att skruva bort. Priset på denna modell skiljer sig en del beroende var du köper den men ungefär 1000kr får du  nog betala i dagsläget.(hösten 2003)

 

Adaptern till den kan du köpa via nätet på många ställen. Jag köpte min dock via Astroteknik. Priset ligger omkring 300kr.

Detta filter är en nödvändighet för att få bra bilder kostar ungefär 340kr  i Sverige.

En del använder även ett Baader kontrast filter för att få ännu bättre skärpa.

 

Mjukvaran som följer med går att använda till astrofotografering. Du behöver dock ett program för stackning samt att dela upp din video i enskilda frames. Jag använder mig av K3CCD tools samt registax. Dessa laddar du ner gratis.

Uppdatering 20/1 2004!

Om du känner att du har talang för att bygga en egen adapter så titta på Jonas Carlsson i Kristianstads hembygge.Gör din egen toucam adapter